SKANDAL !!! EPS NABAVIO SKUPU OPREMU ZA NADZOR I PRISLUŠKIVANJE VREDNU više od 665.500 EVRA – INFO

Samo se BIRN od svih istraživačkih redakcija, oglasio povodom navoda i urađenog istraživanja da je EPS kao javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije“ najveća kompanija u Srbiji, kako navode “privredni i energetski oslonac zemlje” nabavio ŠPIJUNSKU OPREMU, formirao PRISLUŠNI CENTAR na više lokacija i nabavljao DRUGU VREDNU OPREMU – kakvu koriste tajne službe.

Nikome nije jasno zašto je javno preduzeće čije su osnovne delatnosti : proizvodnja, snabdevanje i trgovina električnom energijom nabavilo skupu opremu po tenderu u vrednosti veće od 665.500 eura.

Da ovo nisu prazne novinarske priče, navodimo činjenicu da se ovim predmetom i slučajem već godinu dana bavi Tužilaštvo za organizovani kriminal – TOK.

U međuvremenu BIRN je otkrivo da je osim programa za zaštitu 20 mobilnih telefona, EPS realizovao još tri javne nabavke preko kojih je kupljena oprema i softveri koji su primereniji potrebama tajnih službi, bezbednosnim strukturama pre nego EPS-u.

RADIO SE O FIRMI – INTELLSEC koja je “novoosnovana firma u oblasti specijalne bezbednosne opreme, sa kadrom koji ima dugogodišnje iskustvo u ovoj oblasti”, sa sedištem u Beogradu.

Firmi INTELLSEC povereni su poslovi preko 4 tendera ukupne vrednosti veće od 665.500 eura, a preko kog je EPS prvo još 2019. prvim tenderom – nabavio softver za zaštitu 20 mobilnih telefona vredan gotovo 230.000 evra, da bi i naredne godine dobio još tri vredna tendera. Ukupna vrednost pomenute četiri nabavke je više od 665.500 evra. Pomenuti tenderi su objavljeni na Portalu javnih nabavki, ali se pomenuta oprema za praćenje i prikupljanje podataka o ličnostima, krije iza naziva tih nabavki kao što je “audio i digitalna oprema” i “oprema za servisiranje mobilnih uređaja”.

Radi se o modernim softverima, špijunskim programima za prikupljanje ličnih podataka, minijaturnim audio – video snimačima za skrivenu upotrebu, dronovima, kamerama visoke osetljivosti za prepoznavanje lica,  softverima za prepoznavanje lica, lokatorima, ometačima signala, softverima koji služe za prikupljanje i analizu ličnih podataka, lozinki sa društvenih mreža, dekodiranje učitanih podataka…itd. što se da zaključiti da je korišćenje pomenutog NEOSNOVANO i da nemaju neophodna zakonska ovlašćenja za ista.

Iako se predmet protiv odgovornih lica i vlasnika – dobavljača opreme MILANA BLAGOJEVIĆA, vodi kao” strogo poverljiv” od Februara 2021. godine u TUŽILAŠTVU ZA ORGANIZOVANI KRIMINAL – TOK POD BROJEM 21 / 21. MEDIJI / NOVINARI su došli do skoro svih informacija da je TOK pokrenulo predistražne radnje još u februaru prošle godine formirajući predmet od 04.02.21. pod brojem 21. / 21 . , a da je policija obavila brojna saslušanja, saslušala oko 150 zaposlenih u EPS-u, kao i samog dobavljača pomenute opreme – MILANA BLAGOJEVIĆA.

Predmet istrage bi trebalo da bude – korupcija koja je pratila javne nabavke i – ili namena nabavljene opreme, koja se, kako ocenjuju pojedini stručnjaci, može koristi za prisluškivanje i praćenje tj. da je njihova namena, primena nelegalna i nepotrebna od strane EPS-a, što je za medije potvrdio i bivši poverenik za informacije RODOLJUB ŠABIć, koji je izjavio :

“Mogu, naravno samo pod određenim izuzetnim okolnostina da zamislim opravdanu primenu takve opreme u EPS-u, ali ne od strane EPS-a već od strane subjekata koji su za to ovlašćeni”, kaže Šabić.

Pomenuta sporna OPREMA se prema navodima Nataše Prišić –  specijaliste za korporativne bezbednosti i bivša koordinatorka za praćenje nepravilnosti utvrđenih u postupku unutrašnje kontrole EPS-a, koja je 2020. ostala bez posla, nalazila na lokacijama tj. da je bila smeštena u kancelariji upravne zgrade pijace na beogradskom Ceraku, i da su iz tog improvizovanog prislušnog centra prisluškivali direktore, zaposlene, funkcionere, a dodaje još Prišićeva da je prilikom jednog svog neočekivanog dolaska, zatekla navedenu opremu u jednoj tajnoj sobi u toj zgradi !

„To su radili da bi napravili neku tampon zonu, u slučaju da neko hoće da smeni Grčića ili da njih smeni ili da im napakosti, da oni imaju nešto čime će da se zaštite, da ih ucenjuju“, kaže Prišićeva za BIRN. Oprema je, kaže bila smeštena i u objektu ogranka Kolubara u Lazarevcu, koji je nazvan Tvrđava.

Kako je poznato i našoj redakciji oprema ovakvog tipa, neosnovana i neovlašćena obrada podataka, prikupljanje ovakvih povreljivih podataka isključivo u nadležnosti, policije, bezbednosnih struktura i tajnih službi i to strikno po nalogu suda. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati