RUSIJA JE ISKLJUČENA I SRBIJA JE TO PODRŽALA !! UN OPTUŽUJE RUSIJU – INFO

Svedoci smo istorijskih trenutaka, PRELOMNIH TRENUTAKA I tektonskih promena U SVETKOJ POLITICI, koji neminovno vode do novih zaoštravanja i SUKOBA!

Na zahtev zapadnih sila, pre svega USA, Velike Britanije… Generalna skupština UN izglasala je da Rusija bude isključena iz Saveta UN za ljudska prava zbog njene “invazije na Ukrajinu”.

Ukupno 93 države, među kojima su Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, glasalo je ZA, protiv je bilo 24, uzdržanih 58. Ruski zvaničnici su u više navrata negirali da je bilo napada na civile u Ukrajini.

“Ratnim zločincima nije mesto u telima UN čiji je cilj da štite ljudska prava. Zahvalnost svim državama članicama koje su podržale relevantnu rezoluciju GS UN i izabrali pravu stranu istorije”, napisao je šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba na svom Tviter nalogu.

Dakle, danas je većinom glasova Rusija suspendovana iz SAVETA BEZBEDNOSTI UN, a gotovo istovremeno RUSIJA je danas saopštenjem vanredno, samovoljno, obustavila svoj mandat u Savetu UN za ljudska prava, što je i danas potvrdio i lično izjavio zamenik ambasadora Rusije u Ujedinjenim nacijama – Genadij Kuzmin, na specijalnoj sednici Generalne skupštine UN.

– Ovlašćen sam da dam sledeću izjavu: Rusija je donela odluku da od 7. aprila vanredno obustavi svoj mandat kao član Saveta UN za ljudska prava, ŠTO JE PRESEDAN U VISOKOJ POLITICI.

Kako se navodi u tekstu rezolucije, Rusija je suspendovana iz članstva u Savetu UN za ljudska prava zbog grubog i sistematskog kršenja i zloupotreba ljudskih prava i kršenja međunarodnog humanitarnog prava tokom agresije na Ukrajinu.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova ocenilo je večeras „nezakonitim“ isključenje Rusije iz Saveta UN za ljudska prava i dodalo da je donelo odluku o „prevremenom povlačenju“ iz tog tela.

Rusija smatra to isključenje „nezakonitim i politički motivisanim, koja ima za cilj razmetljivo kažnjavanje suverene države članice UN koja vodi nezavisnu unutrašnju i spoljnu politiku“, navodi se u saopštenju i dodaje da je Rusija donela odluku o „prevremenom povlačenju“ iz tog saveta.

Do sada u istoriji Saveta UN pored Rusije samo je još i Libija suspendovana i to 2011. gdine iz članstva u OHCHR-u – Savet za ljudska prava UN-a (OHCHR) zbog nasilja nad demonstrantima koji su se suprotstavili režimu Moamera Gadafija. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati