JOŠ GORI IZVEŠTAJ -“Reportera bez granica”: DRŽAVA UGROŽAVA SIGURNOST NOVINARA

Svake godine prenosimo sve gore i gore izveštaje, sa lošijim rejtinzima i rankig pozicijama Srbije najviše zbog JAKO TEŠKOG UGROŽAVAJUĆEG POLOŽAJA NOVINARA!

Ove godine Reporteri bez granica su odmakli u izveštaju, pa tako prenose da su krucijalni problemi u Srbiji : NAPADI – FIZIČKI I VERBALNI, PRETNJE NA NOVINARE, PRE SVEGA NA NEZAVISNE NOVINARE I REDAKCIJE, A ONDA I samim tim  nekažnjivost zločina učinjenih protiv novinara !

Na te teme i krucijalne probleme pa i u državi, pričao je šef odeljenja za Evropsku uniju i Balkan Reportera bez granica (RBG) Pavol Salai !

-“U Srbiji se novinari suočavaju sa pretnjama, i ne samo da država ne uspeva da ih zaštiti, već naprotiv, država ugrožava njihovu sigurnost”.

To je jedan od glavnih razloga zbog kog Srbija na listi svetskog indeksa slobode Reportera bez granica zauzima 93. mesto od ukupno 180 zemalja. To je treća najgora pozicija u Evropskoj uniji i druga najgora na Zapadnom Balkanu, izjavljuje za domaće medije – Pavol Salai, šef odeljenja za Evropsku uniju i Balkan Reportera bez granica (RBG).

On napominje da jedan od glavnih problema predstavljaju prljave kampanje koja se često vode uz učešće političara.

– To smo videli u poslednje slučaju KRIK-a, ali i drugih medija. U pitanju su verbalni napadi protiv nezavisnih novinara, koji se potom nastavljaju na provladinim medijima. Drugi veliki problem je nekažnjivost zločina učinjenih protiv novinara. Tako imamo ubistvo Slavka Ćuruvije i paljenje kuće Milana Jovanovića, čiji počinioci još nisu kažnjeni. Slučajevi se predugo vode, suđenje za Ćuruvijino ubistvo danas puni 23 godine. Isto je i u mnogim drugim slučajevima napada i ugrožavanja novinara gde počinioci nisu kažnjeni, objašnjava Salai.

On napominje da jezik može da bude oružje, i da verbalni napadi političara mogu da budu opasni po novinare.

– Kada političari koriste verbalne napade, oni zapravo stvaraju klimu gde ti verbalni napadi mogu da osnaže ljude da napadaju novinare i fizički. Viđali smo to i u drugim zemljama. Ćuruvija je, pre nego je ubijen, bio podvrgnut verbalnim napadima. Zato se verbalni i fizički napadi ne mogu odvojiti i svi treba da snose odgovornost za stvaranje pogodne klime u kojoj je opravdano napadati novinare, jasan je Salai.

Kako dodaje, u Srbiji su ti napadi posebno nasilni i sistematični.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

rezultati